Domotica en LiveSafe

Domotica: wat houdt het precies in?

Domotica: het is een term die inmiddels regelmatig gebruikt wordt door fabrikanten van technologische producten. Maar weet jij precies wat het inhoudt?


Bij Domotica wordt er vaak gesproken over oplossingen waardoor men bijvoorbeeld langer thuis kan wonen of de druk op de mantelzorgers verminderd wordt. Echter, de term ‘domotica’ is nog niet zo geïntegreerd dat iedereen precies weet wat het is en wat je eraan hebt. Wij leggen het uit!

Beter wooncomfort met Domotica

Het Latijnse woord voor huis is ‘domus’. In combinatie met de woorden elektronica en informatica is zodoende de term ‘domotica’ ontstaan. Oftewel, het aansturen van elektronische apparaten in huis door middel van informatica en elektronica. Het klinkt erg technisch, maar in werkelijkheid biedt domotica simpele oplossingen voor in het dagelijks leven. Dit heeft als doel het realiseren van een beter wooncomfort. Uiteraard zijn onze huizen al comfortabel, maar door middel van domotica wordt het gebruiksgemak verbeterd. Elektrische apparaten zullen vanaf nu met elkaar communiceren, waardoor met maar één druk op de knop meerdere apparaten tegelijk bediend kunnen worden. Op die manier werken ze niet meer afzonderlijk, maar kunnen ze nu centraal en overzichtelijk beheerd worden.

Veiligheid door middel van domotica

Ook een alarmknop valt onder domotica. Echter, de meeste vormen van personenalarmering gaan nog via de vaste telefoonlijn, in combinatie met ISDN. Deze vorm van personenalarmering werkt echter niet buitenhuis en werkt reactief, oftewel wanneer het leed al geschiet is. LiveSafe pakt dit anders aan. De alarmeringsdienst van LiveSafe is een volwaardig alarmsysteem dat zowel binnen- als buitenshuis in te schakelen is. Zodra er nood aan de man is, ontstaat er direct contact met de alarmcentrale en/of de mantelzorger(s).

Domotica in de zorg

Daarnaast bestaan er ook al verschillende sensoren die binnenshuis de veiligheid waarborgen. Hierdoor is het voor zorginstellingen mogelijk om cliënten op afstand in de gaten te houden. Door deze sensoren kan gemonitord worden of iemand bijvoorbeeld onrustig is of een bepaalde ruimte verlaat. Zo kan zorgpersoneel efficiënt worden ingezet. Domotica kan zorgverleners dus een veiliger gevoel geven. De alarmeringsdienst van LiveSafe kan daarom ook goed in de zorg gebruikt worden. Er kan immers een veilige zone door de zorgverleners worden ingesteld. Deze personen krijgen een melding zodra deze persoon zich buiten deze zone bevindt.

Zoals al eerder vermeld, bij domotica gaat het om de communicatie tussen technologische hulpmiddelen. Het doel hierbij is data verzamelen om op de meest efficiënte manier zorg te verlenen. Domotica kan dus ingezet worden wanneer het zorgproces effectiever ingericht moet worden. Veel technologische hulpmiddelen zijn nog in ontwikkeling en zullen in de toekomst gelanceerd worden, maar toch bestaan er al een aantal vormen van domotica. LiveSafe is hier uiteraard een mooi voorbeeld van.

Interesse in onze dienst? Maak dan nu gebruik van onze unieke actie en krijg bij een 2-jarig abonnement een gratis alarmapparaat naar keuze. 

Udostępnień 49